Újabb súlyos büntetést kaptunk Brüsszeltől az aszfaltkeverő telepek miatt

Ez a helyzet az aszfaltügyben

Amint a Bruxinfo értesülése alapján a Portfolio.hu megírta: az évek óta húzódó ún. aszfaltügyben a minap felfüggesztette a támogatások kifizetését az Európai Bizottság és egyúttal elindította a pénzügyi korrekcióra vonatkozó eljárást is. Ezt pontosította ma a Miniszterelnökség a Portfolio megkeresésére, illetve Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár a cikk végén jelzett interjút adta az ügyben az MTI-nek.

Még nem indult meg a korrekciós eljárás

"Az aszfaltkeverő néven elhíresült, a KÖZOP-ot és egyes ROP-os prioritások útépítési projektjeit érintő felfüggesztési eljárásban egy technikai fejlemény történt mindösszesen. A mai napon a sajtóban megjelent hír mindösszesen azt jelenti, hogy a Bizottság írásban is megküldte végső álláspontját az általa javasolt korrekcióról. Ez csak egy eljárási lépés, ahol a kifizetések határidejének megszakítása átlép az eljárás egy újabb szakaszába, a felfüggesztésbe. Erre a bizottsági levélre Magyarország ismét megteheti észrevételeit, illetve, ahogy korábban is jeleztük, kezdeményezzük, hogy a Bizottság egy ún. hearing keretében hallgassa meg a magyar fél érveit, mielőtt meghozza végső döntését. A korrekciós eljárás még nem indult meg, ugyanis abban még nincs végső bizottsági döntés" - hangsúlyozza az aszfaltkeverő üggyel kapcsolatos megkeresésünkre a Miniszterelnökség.

A tárca jelzése szerint "Ahogyan azt korábban is jeleztük, a magyar fél meg van győződve igazáról, igazságtalannak és jogilag is megkérdőjelezhetőnek tartjuk, hogy egy ciklus végrehajtásának utolsó éveiben kérdőjelez meg a Bizottság egy olyan szabályt, amely 2007 óta érvényben van, számos bizottsági auditon átesett projekt részét képezte, de azt mégsem kifogásolta Brüsszel eddig, és ráadásul, amely szabály egy bizottsági előírásnak való megfelelést szolgál (a beépítendő aszfalt hőmérséklete)."


A fent is szóba került pénzügyi korrekció a legtöbb sajtóinformáció szerint 60-90 milliárd forint körüli pénzügyi korrekcióval járhat majd, de a Portfolio saját információi szerint a magyar fél alábecsüli az ebből az ügyből esélyes korrekció mértékét. Ez a forrásunk szerint legrosszabb esetben 150 milliárd forintot is kitehet.

A végső szót majd valamikor jövő tavasz-nyár körül mondhatja ki Brüsszel és a pénzügyi korrekció a gyakorlatban azt jelenti (jelentené), hogy az érintett projektektől megvonja a közös uniós kassza támogatását (a magyar büdzsére száll át) és így a felszabaduló keretet más pályázatok meghirdetésével lehet(ne) lekötni, ha lenne rá elegendő idő.

Az ún. mérnökügy pénzügyi korrekció keretében már lezárult, de ezt egy rendkívül érzékeny adatokat tartalmazó halmazban vettük észre a minap:

További három OP-nál is áll a kifizetés

Az aszfaltügyi vita miatt jelenleg az Európai Bizottság a Közlekedésfejlesztési Operatív Programnál (KÖZOP) és a Regionális Operatív Program (ROP) hétfajta útügyi prioritásánál nem fizeti a magyar számlákat, de a Portfolio információi szerint vannak még más területek is, amelyeknél ugyanígy áll a kifizetés Brüsszel felől. Tudomásunk szerint a bizottsági auditok alapján az alábbi három Operatív Program bizonyos fejlesztési területeinél (ún. prioritások) is felfüggesztette az Európai Bizottság a támogatások kifizetését a vitás ügyek miatt. Ezek a viták a forrásunk megítélése szerint további súlyos pénzügyi korrekciók veszélyét hordozzák magukban: 
  • GOP 1-es,2-es és 3-as prioritás (1.: K+F es innováció a versenyképességért, 2.: A vállalkozások (kiemelten a kkv-k) komplex fejlesztése, 3.: A modern üzleti környezet erősítése)
  • KEOP 4-es prioritás (A megújuló energiaforrás felhasználás növelése)
  • összes ROP 2-es prioritás (Turisztikai célú fejlesztések)

20 milliárdos bírsághoz vezettek a túlárazások

Forrásunk szerint a GOP és a KEOP kapcsán az Európai Bizottság súlyos túlárazásokat talált, illetve több olyan projektet is feltárt, amelyeket nem ítél támogathatónak. Emellett a ROP-ban végzett audit alapján azt találta a Bizottság, hogy bizonyos szálláshely-fejlesztési kiírások esetén jelentősen manipulálták az eredményt azért (utólagos minőségbiztosítás keretében), hogy bizonyos cégeknek szülessen kedvező eredmény. A forrás szerint a manipuláció annyira sok felhívást érintett, hogy Magyarország kénytelen volt elfogadni a Bizottság által kirótt 25%-os átalánykorrekciót, ami közel 20 milliárd forintot tesz ki.

Valóban felfüggesztették a kifizetést több területen

A fenti információinkkal megkerestük az Európai Bizottság Magyarország Képviseletének Sajtóosztályát, illetve a Miniszterelnökség Fejlesztéspolitikai Tájékoztatási Főosztályát is, ahonnan lényegében egybehangzóan azt a jelzést kaptuk, hogy valóban vannak olyan (az NGM felügyelete alatt álló) Operatív Programok, amelyek egyes prioritásaiban nem kapunk most támogatást a Bizottságtól. A magyar képviseleten keresztül kapott brüsszeli válasz csak a három fenti Operatív Programot nevezi meg a részletek említése nélkül, folyamatban lévő ügyekre tekintettel.

A Miniszterelnökség illetékese ezzel párhuzamosan arra emlékeztetett, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy október 22-i nyilatkozatában is tett említést arról, hogy vannak az NGM alá tartozó Operatív Programok amelyekben felfüggesztette Brüsszel a kifizetéseket. A Miniszterelnökség egyúttal hangsúlyozta, hogy folyamatosak az egyeztetések Brüsszellel, így az ügyekről további konkrét tájékoztatást nem áll módjában adni.

Varga már szólt róla

"Az uniós források felhasználásában nem számítanak rendkívülinek a felfüggesztések. Egyszerre több száz program van felfüggesztve Unió szerte. Magyarországnak is vannak szakmai kérdésekben vitás ügyei a Bizottsággal. Megjegyezzük, hogy október 22.-i sajtótájékoztatóján miniszter úr is megemlítette, hogy az NGM által kezelt GOP egy része került felfüggesztésre." - jelezte a Miniszterelnökség az ezzel kapcsolatos konkrét kérdéseinkre.


Küzdünk az ingazunkért, 60 napunk van válaszolni

Magyarország tovább küzd az igazáért "aszfaltügyben" - mondta az MTI érdeklődésére Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára hétfőn azzal kapcsolatban, hogy újabb technikai szakaszába érkezett a vita Magyarország és az Európai Bizottság között.

A bizottság írásban értesítette a magyar felet végső álláspontjáról, amelyre a magyar fél 60 napon belül újra észrevételt tehet.

Közel egy évvel ezelőtt jelezte az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága, hogy az útépítéseknél alkalmazott közbeszerzési kiírások bizonyos pontjait "túlzottan korlátozónak" tartja. A brüsszeli álláspont szerint, Magyarország megsértette a tisztességes és nyitott verseny elveit, amikor előírta, hogy az útépítés helyétől meghatározott távolságon belül a pályázónak rendelkeznie kell telepített aszfaltkeverő üzemmel.

"A szakmai egyeztetéseken egyfelől azt az érvet hoztuk fel, hogy ez a gyakorlat 2007, vagyis a fejlesztési ciklus elejétől kezdve ismert volt a bizottság számára, másfelől pedig minőségbiztosítási kritériumról van szó, az útépítések esetében a megfelelő hőfokú aszfalt biztosítása éppen egy európai szabványnak való megfelelést céloz" - mondta el Csepreghy Nándor. A kérdés lényegi részében a magyar kormány nem fogadta el Brüsszel álláspontját, de a vita mielőbbi lezárása érdekében eleget tett a kérésnek, és a folyamatban lévő ügyekben korrigálta a közbeszerzési felhívásokat - fűzte hozzá.

Magyarország azonban nem tudja elfogadni a bizottság által javasolt korrekció mértékét. "Hangsúlyozni szeretném, hogy az igazunkban bízva, a bizottság meggyőzésének szándékával vágunk bele az úgynevezett hearing, vagyis meghallgatási eljárásba, amely, ha eredménnyel zárul, a korrekció nem jelent majd forrásvesztést, más projektek esetében fel lehet használni az így felszabadult pénzt" - mondta Csepreghy Nándor, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy bár az időszak a befejezéshez közeleg, a tartaléklisták, és a túlvállalások miatt nem kell attól tartani, hogy ne tudnák a forrásokat újból felhasználni.

A helyettes államtitkár szerint az ilyen viták mindennaposak Brüsszelben, és ez a rendezési megoldás is gyakori. Magyarország szakmai kérdésben áll vitában a bizottsággal, és "mivel biztosak vagyunk az igazunkban, ezért a végsőkig elmegyünk, hogy erről a bizottságot is meggyőzzük" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. 
Forrás: http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/gazdasagfejlesztes/ujabb_sulyos_buntetest_kaptunk_brusszeltol.206939.htmlCímkék: aszfaltügyeurópai bizottságfelfüggesztésgazdaságfejlesztésminiszterelnökségoperatív programuniós források

Hírek - VIP Gazdasági Assistance személyre szabott szolgáltatások

Az új uniós adatvédelmi rendelet, a GDPR teljes szövege magyarul

2018. Június 23.

részletek

Online számlázás

2018. Január 31.

részletek

Új adatvédelmi rendelkezések KKV-knak

2018. Január 31.

részletek

Kötelező Cégkapu szolgáltatásról

2018. Január 11.

részletek

Bemutatkozik: Horizont 2020 közvetlenül pályázható uniós támogatási rendszer

2017. Október 24.

részletek

Horizont 2020 Infokommunikációs Technológiák - Pályázók Napja Budapest, 2017. november 9-10.

2017. Október 24.

részletek

Megtörtént 2015 elején az 5 Operatív Program brüsszeli jóváhagyása

2015. Február 18.

részletek

Új lehetőségek a tisztességesen pályázók számára a korrupció visszaszorítására

2015. Január 09.

részletek

Minden európai uniós pályázat megjelenik 2015 elejéig

2014. December 09.

részletek

Mi várható az agrárium támogatási rendszerében 2015-től?

2014. December 09.

részletek

Több tucat visszaélést tárt fel az OLAF 2014ig az uniós támogatásokkal kapcsolatban, A büntetőjogi felelősségre vonásra is sor kerül.

2014. November 30.

részletek

Újabb súlyos büntetést kaptunk Brüsszeltől az aszfaltkeverő telepek miatt

2014. November 26.

részletek

A 2014-20-as európai uniós pályázati fejlesztési időszak új célkitűzéssel

2014. November 24.

részletek

Munkaruha elszámolásának feltételei

2014. November 11.

részletek

Tisztességtelen beszerzések és az informátori díj

2014. November 10.

részletek

Nyugdíjaskatasztrófa jöhet már pár éven belül

2014. Augusztus 13.

részletek

A mai generáció jövője, mi lehet a megoldás?

2014. Augusztus 13.

részletek

Uniós forrásból fejlesztik a szolnoki kórházat

2014. Augusztus 13.

részletek

Hamarabb jönnek az új uniós pályázatok, A 2014 és 2020 között lehívható összeg 7480 milliárd forint lesz.

2014. Augusztus 13.

részletek

Kétharmadnál tart a magyar forráslehívás

2014. Augusztus 13.

részletek

Magánszemélyek részére

RÉSZLETEK

Cégek
részére

RÉSZLETEK

Intézmények, -hivatalok részére

RÉSZLETEK

Külföldön élő magyarok részére

RÉSZLETEK

Egyházak
részére

RÉSZLETEK